Pazartesi - Cuma: 09.00 - 18.00
Cumartesi: 09.00 - 16.00
Pazar: Kapalı
Konak Mah. 1. Badem Sok. Lotus Plaza A Blok Kat: 3 Daire: A35 Nilüfer/Bursa
Pazartesi - Cuma: 09.00 - 18.00
Cumartesi: 09.00 - 16.00
Pazar: Kapalı
Konak Mah. 1. Badem Sok. Lotus Plaza A Blok Kat: 3 Daire: A35 Nilüfer/Bursa
Minik Kalbin Ritmi Artıyor
Dr. Nuray Kuzukıran
Gebeliğin 8. haftası, bebeğinizin hem görünüm hem de organ gelişimi açısından büyük ilerlemeler kaydettiği bir dönemdir. Bu haftada embriyo yaklaşık 13-16 mm boyuna ulaşır, ağırlığı ise yaklaşık 1 gram civarındadır. Minik kalbi dakikada ortalama 150-170 kez atar; bu, bir yetişkinin kalp atış hızının neredeyse iki katıdır.
8. haftada embriyonun temel vücut yapıları ve organ sistemleri gelişimini hızla sürdürür. Şimdiye kadar oluşan taslaklar, giderek daha işlevsel hale gelir:
Embriyo hâlâ “C” şeklinde durur, ancak baş, gövdeye kıyasla biraz daha kalkık konumdadır. Bebeğinizin hareketleri artar; ancak bu hareketler henüz anne tarafından hissedilmez.
8. haftada anne adayının vücudu, hızla büyüyen embriyoyu desteklemek için hormonal dengesini sürdürmeye devam eder. Bu nedenle fiziksel ve duygusal değişimler yoğun şekilde hissedilebilir:
Rahim yavaş yavaş büyür; bu durum zaman zaman kasıkta hafif gerilme ya da ağrı hissi yaratabilir. Ancak şiddetli ağrılar veya kanama gibi durumlar acil tıbbi değerlendirme gerektirir.
Bu dönemde alınan folik asit, demir ve diğer vitamin destekleri hem anne sağlığını korur hem de bebeğin nöral tüp gelişimi için kritiktir.
Evet. Transvajinal ultrasonla embriyo net şekilde görülebilir ve kalp atışları izlenebilir.
Evet. Özellikle bu haftada bulantılar hormonların etkisiyle sıklaşabilir. Ancak aşırı sıvı kaybına neden oluyorsa doktorunuza başvurun.
Hayır. Cinsiyet genetik olarak belli olsa da, ultrasonla tespit edilebilmesi için birkaç haftaya daha ihtiyaç vardır.
Genellikle hayır. Ancak vücut tipi ve ilk gebelik olup olmamasına göre bazı kadınlarda hafif şişlik görülebilir.
“8. haftada gebelik belirtileri yoğunlaşabilir ve sizi yorabilir. Vücudunuzu dinleyin ve uyku düzeninize özen gösterin. Bu dönemlerde bulantıyı hafifletmek için boş mideyle kalmamaya, gün içinde sık ama küçük öğünler tüketmeye çalışın. Gerekirse mide koruyucu destekler için doktorunuza danışabilirsiniz.”
Op. Dr. Nuray Kuzukıran’dan randevu almak için formu doldurun!
Adding {{itemName}} to cart
Added {{itemName}} to cart