Skip links

riskli gebelik

Dr. Nuray Kuzukıran

Riskli Gebelikler Nelerdir?

Gebelikte anne ve bebek açısından risk oluşturan her durum riskli gebelik kapsamında değerlendirilebilir.Mevcut durum gebe veya bebeği için olumsuz bir prognoz riski taşıyorsa bu durum riskli gebelik uzmanı yani perinatoloji uzmanı tarafından değerlendirilmelidir.

Gebelikte Riskler Kime Bağlıdır?

Riskli gebeliklerde anne adayı için riskler bulunabilir.Bebekte riskler mevcut olabilir yada rahim denilen uterustan bebeğe kan geçişini sağlayan plasenta açısından riskler görülebilir.

Anne Adayının Riskleri Nelerdir?

Anne adayının öncelikle yaşı önemlidir. 18 yaşından genç bir adölesan gebede; gebelik ve doğumda sorun yaşama riski daha yüksektir.Yine 35 yaş üzeri  gebeliklerde de düşük vakaları,gebelikte tansiyon yükselmesi, gebelik şekeri görülmesi,bebeklerde kromozom anomalisi görülme riskleri daha fazladır. Özellikle çok kilolu bir hanımda gebelik tansiyonu ve gebelik zehirlenmesi olarak bilinen preeklampsi riski daha yüksektir.Anne adayındaki epilepsi, kalp, akciğer, karaciğer hastalıkları,böbrek hastalıkları gibi tüm sistemik hastalıkları,gebelikte yüksek risk oluşturabilmektedir.Gebelikte geçirilen enfeksiyonlar özellikle viral enfeksiyonlar da  hem anne hemde bebek açısından risk oluşturabilmektedir.Anne adayının geçirmiş olduğu ameliyatlarda önemlidir.Örneğin batın için ameliyatları,batın içindeki yapışıklıklar, 3 ten fazla sezaryen ve  genital organlar ile ilgili operasyonlar: hepsi risk oluşturabilmektedir.

Bebek İçin Ne Gibi Riskler Olabilir?

Bebeğin sağlıklı gelişimi en önemlisidir.Bebeğin fazla kilolu olması özellikle 4500 gr üzerinde olması doğumda istenmeyen bazı sorunlara yol açabilir.Bebeğin yeterli kilo alamaması da  ciddi bir risk oluşturabilir. Bebeğin sağlıklı  gelişimi icin anneden yeterli kan akımının sağlanması gereklidir.Kan akımında sorun bulunduğunda yeterli oksijenasyon ve gelişme oluşmayabilir. Bebeğin içinde bulunduğu sıvının az veya çok olmasıda çeşitli sorunların belirtisi olabilir.Bebekte bulunan tüm yapısal kromozomonal ve genetik hastalıklarda riskli gebelikler kapsamında değerlendirilir.

Plasenta İle İlgili Riskler Nelerdir?

Plasenta normalde rahim duvarına yüzeysel olarak yapışmaktadır.Plasentanın aşağı bölüme yerleşmesi,doğum kanalı girişini kapatması plasenta previa  olarak tanımlanır.Plasenta previa ileri gebelik haftalarında kendini spontan kanamalar ile gösterir.Plasentanın yapıştığı yerden erken ayrılmasına dekolman plasenta denir ve bebek hayatını ve anne hayatını tehtit eden ciddi kanamalara yol açar.Plasentanın rahim duvarına derin yapışması, hatta rahim duvarını geçerek komşu organlara özellikle mesaneye invaze olması, plasenta adezyon anomalileri olarak tanımlanır.Bu gibi durumlarda plasenta ayrılamaz, doğum veya sezeryanda çok ciddi kanamalara yol açabilir.

Demek ki riskli gebelikler , gebelikte görülen bir çok olumsuz durumu kapsar ve bu gibi durumlarda gebenin ve bebeğin sağlığı acısından perinatoloji uzmanı görüşü alınması gereklidir.

SORU SOR FORMU

Op. Dr. Nuray Kuzukıran’a soru sormak için formu doldurun!